Selecteer een pagina

Zet het in je agenda!

Van 4 t/m 11 november 2022 vindt alweer de Week van de Mediawijsheid (WvdMW) plaats.

Dit jaar is het thema Like en cancel, een verdieping van het thema van vorig jaar Samen sociaal online. Hoe gedraag je je online? Hoever ga je voor likes en hoe ga je om met cancelcultuur?

Ook dit jaar is er een gezamenlijk landelijk webinar. Het landelijk webinar is gepland op dinsdag 8 november 2022 om 20:00u. Zet het vast in jullie agenda en op de site.

Goed om te weten: we maken ook weer een promotiefilmpje, die jullie als bibliotheek kunnen inzetten om het landelijke webinar onder de aandacht te brengen.

Speciaal voor bibliotheken: gratis lespakket

Om een verdieping aan te brengen in het gesprek met kinderen over media ontwikkelen Mediasmarties en de stichting Discussiëren Kun Je Leren in samenwerking met de KB een gratis lespakket Like en cancel. De lessen zijn zo opgezet dat je als leesmediaconsulent direct aan de slag kunt met kinderen uit de groepen 8

Meld je aan!

We organiseren een online training, waarin je in 1,5 uur uitleg krijgt hoe jij dit lespakket kunt inzetten in de klas. Dit webinar zal op 22 september a.s. van 13 tot 14.30 uur plaatsvinden. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar andrea.berkelder@kb.nl. Je ontvangt dan de link naar het webinar.

 

Materiaal voor de WvdM

Actiegids voor bibliotheken

Tips om aan de slag te gaan

Ook tijdens deze Week van de Mediawijsheid wordt een actiegids samengesteld met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Week van de Mediawijsheid. Deze actiegids wordt in september beschikbaar gesteld, o.a. via de nieuwsbrief van Bibliotheeknetwerk, de website van de Bibliotheek op school en op Biebtobieb.

Mediatips voor ouders en Wegwijzer voor professionals

Gratis downloads

Om ook dit jaar ouders en professionals te inspireren om met hun kinderen het gesprek aan te gaan maakt Mediasmarties een nieuwe ‘Mediatips voor thuis’ en een ‘Wegwijzer voor professionals (leerkrachten en BSO medewerkers)’.

Deze Mediatips en Wegwijzer vind je binnenkort hier op de website en op BibliotheekNetwerk.

Tip 1: stuur de scholen en de bso’s in je werkgebied een brief over de WvdM en voeg daar de WegWijzer aan toe.

Tip 2: download de poster met QR-code en hang deze zichtbaar op in de bibliotheek. Ouders kunnen met de QR-code zelf de tips downloaden.

Lespakket Like en Cancel

Gratis voor bibliotheken

Om een verdieping aan te brengen in het gesprek met kinderen over media ontwikkelen Mediasmarties en de stichting Discussiëren Kun Je Leren in samenwerking met de KB een lespakket ‘like en cancel’. De les is zo opgezet dat je als lees/mediaconsulent direct aan de slag kunt met kinderen uit de groepen 8. 

We organiseren een online training, waarin je in 1,5 uur uitleg krijgt hoe jij dit lespakket kunt inzetten in de klas. Dit webinar zal op 22 september a.s. van 13 tot 14.30 uur plaatsvinden. Je kunt je opgeven door een mail te sturen naar andrea.berkelder@kb.nl. Je ontvangt dan de link naar het webinar.

De Zoektocht

Geef aandacht aan mediawijsheid

Wil je als bibliotheek kinderen stimuleren om na te denken over sociaal media gebruik? Geef kinderen in de leeftijd van 9 – 12 jaar dan toegang tot ‘De Zoektocht’. Het doel van de zoektocht? Op zoek gaan naar de sleutel van samen sociaal online zijn.

Geef als bibliotheek aandacht aan mediawijsheid en ondersteun leerkrachten, pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen om in gesprek te gaan over en naar aanleiding van verhalen. Bestel een pakket voor de scholen en kinderopvang (bso’s) in jouw werkgebied.

Meer informatie vind je HIER.

Zin om aan de slag te gaan?

 

Neem contact met ons op als je vragen of suggesties hebt.