Selecteer een pagina

 Doe je mee? 

Samen Sociaal Online

Aanbod voor scholen en BSO

 Doe je mee? 

Samen Sociaal Online

Aanbod voor scholen en BSO

Het thema van de Week van de Mediawijsheid 2021 (5 t/m 12 november) is Samen Sociaal Online. Ook dit jaar willen we samen met jullie aan de slag en hebben we iets bedacht om jou te ondersteunen in de klas of op de groep. We willen kinderen (9 – 12 jaar) en hun ouders via jou uitdagen om (samen) op zoek te gaan naar de sleutel om samen sociaal online te zijn. Thuis, in de klas en op de groep.

Wil je kinderen stimuleren om na te denken over sociaal media gebruik? Geef kinderen in de leeftijd van 9 – 12 jaar dan toegang tot de ‘Zoektocht Samen Sociaal Online’. Het doel van de zoektocht? Op zoek gaan naar de sleutel van samen sociaal online.

Je kunt de Zoektocht starten tijdens de Week van de Mediawijsheid, maar ook op een ander moment tijdens het schooljaar.  Welk moment je ook kiest: in gesprek gaan over online zijn en social media is altijd een goed idee. Met de Zoektocht vormen de verhalen over social media een mooi startpunt. Bestel een pakket voor jouw school of BSO. Eerst meer weten? Lees snel verder!

 De zoektocht naar de sleutel tot samen sociaal online.

Hoe ziet het eruit? 

 De zoektocht naar

de sleutel tot samen

sociaal online.

Hoe ziet het eruit? 

Kinderen worden gevraagd om op zoek te gaan naar de sleutel om samen sociaal online te kunnen zijn.

Concreet bestaat de zoektocht uit vijf opdrachten. De opdrachten zijn gekoppeld aan verschillende media. We dagen de kinderen uit om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Zie de voorbeelden hieronder.

Hoe? Ze krijgen een keycord met daaraan zes kaartjes in de vorm van een telefoon. Op elk kaartje wordt verwezen naar een medium en een korte opdracht. Via de QR-code komen de kinderen bij een uitgebreide uitleg.

Waar? Kinderen kunnen dit thuis, op school of de kinderopvang uitvoeren. Alleen of met vriendjes, de leerkracht, pedagogisch medewerker of hun ouders.

 

 

We hebben verschillende verhalen bij elkaar gezocht die aansluiten bij het thema van de Week van de mediawijsheid. De verhalen gaan in op verschillende aspecten ervan. De kinderen gebruiken dus verschillende media (lezen, kijken, luisteren, spelen én doen). Daarnaast worden ze uitgedaagd te praten over en naar aanleiding van de verhalen die ze hebben gelezen of gehoord. Wat vinden ze ervan? Hoe zouden zij dat doen?

Bij de laatste opdracht, is het tijd voor de laatste puzzel en QR-code. Daarmee hebben ze bijna de sleutel tot samen sociaal online bezig zijn. De laatste QR-code verwijst naar een recept voor een taart om zelf te bakken en te geven aan iemand die dat wel kan gebruiken. Tijd maken voor een hapje en een drankje is wel zo sociaal toch!

Na het scannen verschijnen de opdrachten op het scherm. Liever printen en uitdelen? Dat kan ook! Doe wat het beste past bij jouw kinderen in de klas of op de groep. 

Manon Bontje

 VOORBEREIDING WEEK VAN DE MEDIAWIJSHEID 

Zie de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) als een mooie uitdaging!

Hoe willen jullie als school of BSO aandacht besteden aan mediawijsheid? Hebben jullie op de werkplek al vaak met collega’s gesproken over dit onderwerp? Wat zijn de mogelijkheden binnen jullie jaarprogramma? Kijk er eens naar en als je inspiratie kunt gebruiken: we helpen jullie graag op weg. 

We zetten hieronder drie scenario’s op een rij. Wat past bij jullie?

;

 VOORBEREIDING

WEEK VAN DE

MEDIAWIJSHEID 

Zie deze week van 5 t/m 12 november 2021 als een mooie uitdaging!

Hoe willen jullie als school of BSO aandacht besteden aan mediawijsheid? Hebben jullie op de werkplek al vaak met collega’s gesproken over dit onderwerp? Wat zijn de mogelijkheden binnen jullie jaarprogramma? Kijk er eens naar en als je inspiratie kunt gebruiken: we helpen jullie graag op weg. 

We zetten hieronder drie scenario’s op een rij. Wat past bij jullie?

;

01. 

Op de groep aan de slag

 

Combineer de WegWijzer en de Zoektocht Samen Sociaal Online en ga met de kinderen in je groep aan de slag.  

Kijk samen naar het introductiefilmpje, praat erover (hebben de kinderen het weleens met hun ouders over dit onderwerp?) en introduceer dan het boek van Marco Kunst.

Lees het begin voor van het boek ‘Offline’ van Marco Kunst en laat kinderen vervolgens zelf verder lezen

of

Lees het boek samen hardop (elke ochtend en middag een hoofdstuk).

Praat erover en daag de kinderen uit (ook) thuis (of op school) verder te gaan. 

 

 02. 

Uitdelen 

 

Introduceer de Zoektocht door samen naar het filmpje te kijken en de kinderen de keycord te geven. Laat ze zelf op school beginnen of geef het ze mee als uitdaging / opdracht.   

De Zoektocht is goed thuis uit te voeren, maar blijf betrokken. Vraag naar de vorderingen en wat ze ontdekt hebben door de verhalen en de opdrachten. 

Zorg zelf dat je op de hoogte bent van de verhalen en de  opdrachten!

Tip

Informeer ouders over de Zoektocht. Vertel ze iets meer over de opdrachten en geef ze tips om met hun kind in gesprek te gaan.  

 

03. 

Werk samen met de bibliotheek

 

Informeer bij de lokale bibliotheek naar de mogelijkheden wat betreft het boek Offline van Marco Kunst. 

Vind je het zelf lastig om het gesprek aan te gaan naar aanleiding van de verhalen die worden gelezen of bekeken? Vraag dan of de leesmediaconsulent van de bibliotheek je kan helpen.  

Bedenk wat er mogelijk is en gebruik de Week van de Mediawijsheid om met de bibliotheek zowel kinderen en ouders te inspireren en informeren.

Bij beide pakketten kun je gratis gebruikmaken van onze informatietoolkit. Hierin vind je voorbeeldbrieven voor ouders, Tips voor thuis, maar ook extra achtergrondinformatie en suggesties om de Zoektocht te starten bij jou in de klas of op de groep. Ben je nieuwsgierig geworden? Wil je de informatietoolkit even inkijken? Stuur ons een mailtje! We geven je graag een zo duidelijk mogelijke indruk van het materiaal en denken graag met je mee.

Gebruik de Week van de Mediawijsheid om te praten over mediagebruik en gedrag online. Zo’n gesprek kan lastig zijn. Daarom zien wij de verhalen die kinderen kunnen lezen, kijken of beluisteren als belangrijk middel. Door de opdrachten bij deze media is er voor ouders en kinderen een aanknopingspunt. Onze visie: praat allereerst daarover. Vraag daarna naar eigen meningen en ervaringen. Wijs ouders erop dat een open houding belangrijk is. Luister, vraag door, denk mee en veroordeel niet. Kijk ook in de spiegel: hoe zit het met jouw mediagebruik?

Denise Bontje

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet bij? Laat het weten. We denken graag met je mee.

Hoelang duren de opdrachten?

De zoektocht bestaat uit vijf opdrachten die allemaal gekoppeld zijn aan een boek, een filmpje etc. Er zit dus best wat verschil in de duur van de opdrachten. Met lezen ben je wat meer tijd kwijt en ook de slotopdracht kost meer tijd.

Wil je op de groep starten, zie het dan als een startactiviteit van ca. 30 minuten om kinderen enthousiast te maken en laat kinderen vervolgens zelf verder gaan. Niet alleen op de groep, maar ook thuis. In de toolkit hebben we verschillende mogelijkheden opgenomen.

Is de Zoektocht alleen te gebruiken tijdens de week van de Mediawijsheid in 2021?

De Zoektocht naar de sleutel tot samen sociaal online is gemaakt naar aanleiding van het thema van de Week van de Mediawijsheid 2021. Deze week in november is dan ook een mooie aanleiding om met de zoektocht te starten.

Maar, je hoeft de zoektocht niet in een week te laten uitvoeren.

Laat kinderen juist de tijd nemen om het boek te lezen, te kijken en te doen.

Ook kun je gerust op een ander moment starten met de zoektocht. Sterker nog, beperkt de aandacht voor mediawijsheid niet tot alleen de week van de mediawijsheid!

Wat is de link met de (gratis) WegWijzer?

De media in de zoektocht staan ook in de WegWijzer Samen Sociaal Online. Er is dus zeker een link met de WegWijzer.

De WegWijzer is bedoeld voor leerkrachten en pm-ers die op zoek zijn naar media om hun eigen werkwijze en aanpak te verrijken of een specifiek thema te introduceren.

Voor kinderen zelf hebben we De Zoektocht naar de sleutel tot Samen Sociaal Online gemaakt.

Voor ouders die aan de slag willen met de thema zijn er de Tips voor thuis. Voel je vrij om deze Tips voor thuis te versturen via de mail naar ouders of mee te geven aan de kinderen. 

Klopt het dat de Zoektocht ook via bibliotheken te verkrijgen is?

Ja, dat klopt. Wij werken graag samen met bibliotheken, omdat we samen zoveel mogelijk kinderen bereiken.

Maar de doelgroep voor bibliotheken tijdens de Week van de Mediawijsheid is breder dan alleen kinderen in de leeftijd van 9 – 12 jaar. Het kan dus zijn dus een bibliotheek ervoor kiest dit jaar te richten op een heel andere doelgroep, zoals het VO of ouderen.

Geen nood! Als school en BSO kun je rechtstreeks pakketten met de Zoektocht bij ons bestellen.

Kan ik een dummy krijgen?

We hebben er bewust voor gekozen om geen dummy’s te versturen. Op de site staat een aantal afbeeldingen van de opdrachten en de kaartjes aan de keycord. Ook kun je kort de toolkit met informatie inkijken. In dat geval stuur je ons een berichtje en krijg je 48 uur toegang tot de toolkit.

 OVERZICHT VAN DE KOSTEN 

 OVERZICHT VAN

DE KOSTEN 

Belangrijk om te weten!

Wil je een pakket of meer bestellen? Doe dit vóór 1 oktober. Je ontvangt de bestelling dan in de eerste week van oktober. Later bestellen is ook mogelijk, maar vertraging bij de post ligt dan wel op de loer.

Neem contact met ons op als je vragen hebt of wilt bestellen. Via onderstaande button kom je terecht op onze  contactpagina.