Selecteer een pagina

Zet het in je agenda!

Van 10 t/m 17 november 2023 vindt de Week van de Mediawijsheid (WvdMW) plaats.

De WvdM gaat over online (pro)sociaalgedrag en dit jaar is het thema #hierniet. Online zijn we constant met elkaar in contact. Zonder er over na te denken en met een scherm tussen ons in, is ook een kwetsende reactie snel geplaatst. Moeten we het altijd met elkaar eens zijn? Zeker niet. Kritische vragen stellen, commentaar geven of je mening uiten mag en houdt ons als samenleving scherp. Maar er is een grens #hierniet.

Met deze pagina – speciaal voor bibliotheekmedewerkers (Educatie, MarCom en Front Office) willen wij je inspireren om aandacht te geven aan de Week van de Mediawijsheid.

Ook dit jaar is er een gezamenlijk landelijk webinar. Het landelijk webinar is gepland op maandag 13 November 2023 van 20:00u-21:00u. Zet de link vast in jullie agenda en op de site: inschrijven kan op deze pagina.

Goed om te weten: ook dit jaar maken we weer – in opdracht van de KB – Mediatips voor thuis en WegWijzers voor professionals om te verspreiden binnen je werkgebied.

Het lesmateriaal dat in 2022 is ontwikkeld i.s.m. met Stichting Discussiëren kun je leren krijgt een uopdate en zal worden aangevuld met een nieuwe les. Het lespakket is beschikbaar vanaf september 2023.

Opname webinar Week van de Mediawijsheid

voor MarCom-mensen in de bibliotheek

Overzicht van linkjes die voorbij kwamen in (de opname van) het webinar:

  • Het inspiratiewebinar voor lees/mediaconsulenten en mediacoaches is op dinsdag 12 september 2023 van 14.30 uur tot 16 uur. Aanmelden via mail andrea.berkelder@kb.nl
  • Extra online koffiemoment voor lees/mediaconsulenten op donderdag 26 oktober 2023 van 9:00-9:30u. Klik HIER om je aan te melden.
  • Activiteit tijdens de Week van de Mediawijsheid? Zet ‘m HIER op de kaart!
  • Updates Via Bnetwerk – DigitaleGeletterdheid – WvdM23 bekijk je HIER
  • Informatie Netwerk Mediawijsheid voor bibliotheken via Mediawijsheid in de biblioheek tijdens de Week van de Mediawijsheid
  • Beeldmateriaal om te gebruiken download je HIER.

Heb je vragen? Mail naar info@mediasmarties.nl

Materiaal voor de WvdM

Actiegids voor bibliotheken

Tips om aan de slag te gaan

Ook tijdens deze Week van de Mediawijsheid wordt een actiegids samengesteld met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Week van de Mediawijsheid. Deze actiegids wordt in september beschikbaar gesteld, o.a. via de nieuwsbrief van Bibliotheeknetwerk, de website van de Bibliotheek op school en op Biebtobieb.

Toolkit voor bibliotheken

Tips om het landelijk webinar te promoten

Breng het landelijk webinar onder de aandacht van ouders, om te beantwoorden aan de behoefte van ouders om meer te weten over mediaopvoeding en mediawijsheid.

In de toolkit vind je o.a. standaard teksten voor de uitnodiging en social media
berichten en posters met quotes (horizontaal en verticaal) om op te hangen in de bibliotheek. Gebruik de teksten kant en klaar of als inspiratiebron. Wil je het logo op de posters laten plaatsen? Stuur een berichtje.

De toolkit vind je HIER of  via de website van de Bibliotheek op school.

Mediatips voor ouders en Wegwijzer voor professionals

Gratis downloads

Om ook dit jaar ouders en professionals te inspireren om met hun kinderen het gesprek aan te gaan maakt Mediasmarties een nieuwe ‘Mediatips voor thuis’ en een ‘Wegwijzer voor professionals (leerkrachten en BSO medewerkers)’.

Deze Mediatips en Wegwijzer vind je HIER op de website en op BibliotheekNetwerk.

Tip 1: stuur de scholen en de bso’s in je werkgebied een brief over de WvdM en voeg daar de WegWijzer aan toe.

Tip 2: download de poster met QR-code en hang deze zichtbaar op in de bibliotheek. Ouders kunnen met de QR-code zelf de tips downloaden. Wil je het logo van de bibliotheek erop laten plaatsen? Stuur een berichtje!

Prikkelende vragen

Vragenkaartjes om het gesprek op gang te brengen

Het kan lastig zijn om het gesprek op te starten of te praten over gedrag online met je (klein)kind. Hoe begin je zo’n gesprek?

Download HIER de pdf met 12 gespreksstarters. Deel de vragenkaartjes met prikkelende vragen om ouders, grootouders en verzorgers het gesprek aan te laten gaan met hun (klein)kind.

Na het gesprek kunnen ze samen drie gouden regels vaststellen: hoe gedragen wij ons online? Wat vinden wij belangrijk?

Lespakket

Gratis voor bibliotheken

Om een verdieping aan te brengen in het gesprek met kinderen over media ontwikkelen Mediasmarties en de stichting Discussiëren Kun Je Leren in samenwerking met de KB een lespakket. De lessen zijn zo opgezet dat je als lees/mediaconsulent direct aan de slag kunt met kinderen uit de groepen 8. 

In drie lessen (van elk 60 minuten) gaan de leerlingen onder leiding van jou (de leesmediaconsulent / mediacoach) in samenwerking met de leerkracht aan de slag. In de lessen is aandacht voor discussie, dialoog en debat. 

  • Tijdens de les Likes staat de stelling ‘Likes en volgers zijn slecht voor kinderen centraal’. In deze les ontlok je een discussie en leren kinderen hun mening te vormen, te uiten en te reageren op de ander.
  • In de les Cancel werk je toe naar een oplossingsgerichte dialoog en geef je samen antwoord op de vraag: “Hoe zorgen we ervoor dat iedereen erbij hoort online?” In de les draait het om luisteren, vragen stellen, inlevingsvermogen en empathie.  
  • In de les #hierniet ga je met leerlingen in debat over de stelling “online beledigen moet mogen”. In de les reflecteren leerlingen op hun eigen gedrag online en formuleren zij adviezen voor elkaar. Met dit lespakket geven we je een basis om niet alleen tijdens de Week van de Mediawijsheid aan de slag te gaan, maar dit te blijven doen gedurende het hele jaar. 

Het lespakket is exclusief voor bibliotheken, dus alle materialen staan op een afgesloten padlet. Als je als bibliotheek toegang wilt, stuur je een bericht waarop je vervolgens een toegangscode ontvangt.

De Zoektocht

Geef aandacht aan mediawijsheid

Wil je als bibliotheek kinderen stimuleren om na te denken over sociaal media gebruik? Geef kinderen in de leeftijd van 9 – 12 jaar dan toegang tot ‘De Zoektocht’. Het doel van de zoektocht? Op zoek gaan naar de sleutel van samen sociaal online zijn.

Geef als bibliotheek aandacht aan mediawijsheid en ondersteun leerkrachten, pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen om in gesprek te gaan over en naar aanleiding van verhalen. Bestel een pakket voor de scholen en kinderopvang (bso’s) in jouw werkgebied.

Meer informatie vind je HIER.

Zin om aan de slag te gaan?

 

Neem contact met ons op als je vragen of suggesties hebt.