Selecteer een pagina

Het thema van de Media Ukkie Dagen 2022 (25 maart t/m 1 april) is Swipe Stap Sprong. Ook dit jaar hopen we weer samen met jullie veel ouders en professionals te inspireren en aan de slag te laten gaan met mediaopvoeding. 

Goed nieuws! Ook dit jaar organiseren we weer samen met jullie als lokale bibliotheek, de KB en het Netwerk Mediawijsheid een landelijk webinar om aan te bieden aan ouders. Het webinar vindt plaats op maandag 28 maart van 20.00 – 21.00 uur. Verwijs ouders naar de aanmeldpagina (link: HIER) via jullie gebruikelijke kanalen. Denk aan: jullie nieuwsbrief, socials, agenda op de site van de bibliotheek enz.

In de toolkit voor bibliotheken vind je voorbeeldteksten en beeldmateriaal om het landelijke webinar onder de aandacht te brengen. Ook zijn er verschillende scenario’s beschreven om aan de slag te gaan met en in vervolg op het landelijke webinar. 

Op deze pagina vind je meer informatie en materiaal om aan de slag te gaan. Let op: deze pagina wordt in de maanden februari en maart wekelijks (!) aangevuld met nieuwe informatie. 

Wil je als bibliotheek aan de slag tijdens en na de Media Ukkie Dagen?

Laat je dan inspireren door de scenario’s en maak gebruik van de extra materialen die je gratis kunt downloaden:

  • Mediatips voor thuis en WegWijzers met het thema ‘Kijk hoe ik groei!’ (klik HIER)
  • Poster met QR-code (klik HIER)
  • Brochure Mediaopvoeding – uitleg over het gebruik van de mediatips voor thuis. Download de brochure HIER (onderaan deze pagina vind je vertalingen in het Arabisch, Engels, Pools en Turks).

Meer weten over de scenario’s en manieren waarop je het extra materiaal kunt inzetten? Bekijk HIER de opname van het MUDkoffiemoment op 1 februari van 9.30 – 10.15 uur.

Hieronder zetten we alles nog eens op een rij. Heb je vragen? Stel ze gerust! We denken graag met jullie mee.

Inspiratie en aanbod

Op ontdekkingstocht met het media ontdekkleed

Voor een speelse mediaproeverij in de bibliotheek

Organiseer je een mediaproeverij in de bibliotheek en wil je ouders zelfstandig of onder begeleiding op ontdekkingstocht laten gaan?

Richt dan verschillende hoeken in met daarin het materiaal om voor te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Geef ouders en kinderen een kaart mee waarop ze kunnen aangeven wat ze hebben gedaan en laat ze (zelfstandig) de verschillende media bekijken en gebruiken.

Gebruik het Media Ontdekkleed om ze op een speelse manier naar de verschillende hoeken te laten gaan. Leg het kleed op een centrale plek in de bibliotheek en laat de dobbelsteen bepalen of ze gaan lezen, kijken, luisteren, spelen of doen.

Mediaproeverij thuis

Geef het media ontdekpakket mee om thuis op ontdekkingstocht te gaan

Het media ontdekpakket bestaat uit een media ontdekkaart, een dobbelsteen, informatie over het voorlezen, kijken, luisteren, spelen en doen, de mediadiamant en een kaart met QR code naar de mediatips voor thuis.

Richt een hoek in waar je verschillende media uit de mediatips plaatst en geef ouders en kinderen een media ontdekpakket mee om thuis mee aan de slag te laten gaan. Ze kunnen dan meteen ook een prentenboek uitzoeken om mee te nemen.

Tip: stuur de scholen en de bso’s in je werkgebied een brief over de MUD en voeg daar vouchers aan toe waarmee elk kind een media ontdekpakket kan ophalen.

Aanvulling – Mediaproeverij thuis

Kaart met QR-code

Heb je nog media ontdekpakketten en wil je deze aanvullen met de MUD kaart van dit jaar? Je kunt de kaart met QR code naar de mediatips voor thuis ook los aanvragen.

Neem contact met ons op en laat weten hoeveel gedrukte kaarten je wilt bestellen. Scroll naar beneden voor onze contactpagina.

Speciaal voor laaggeletterde gezinnen

Media Ontdekpakket op maat

Richt je je deze Media Ukkie Dagen op een specifieke doelgroep? Bestel dan een Media OntdekPakket op maat. Voor kinderen uit laagtaalvaardige gezinnen maken we speciale pakketten waarbij een selectie van media centraal staat.

In het pakket zit een mediatip om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen, plus het prentenboek, materiaal en linkjes om direct aan de slag te kunnen.

Laat ons weten wat je wensen zijn!

In verband met de levertijd van het drukwerk ontvangen we je aanvraag voor ontdekpakketten op maat graag vóór 23 februari. Later mag ook, maar dan kunnen we de levering vóór de MUD niet garanderen.

Speciaal voor anderstalige ouders 

Verdiep je in de variatie en maak gebruik van vertalingen 

Zijn er veel anderstaligen in je werkgebied die je wilt ondersteunen op het gebied van mediaopvoeding? Verdiep je dan eerst in deze groep, de variatie is namelijk groot. Gaat het om expats, vluchtelingen (absolute beginners op het gebied van Nederlands), NT2-sprekers die thuis vooral hun eigen taal spreken etc. Ga na welke talen er vooral worden gesproken. Gaat het om hoogopgeleide of laagopgeleide ouders?

Je doelgroep bepaalt de keuzes die je maakt in je aanpak. Bedenk dus goed op welke groep jij je wilt richten. En bepaal op basis daarvan wat nodig is: samen het landelijke webinar bekijken of een eigen sessie voor deze groep organiseren? Is een vertaling nodig? Regel dan zeker een tolk om (delen) van het landelijke webinar / jouw presentatie te vertalen.   

Tip: geef ouders een flyer mee in hun eigen taal over het belang van mediaopvoeding. Je kunt ze hieronder gratis downloaden. De flyers zijn beschikbaar in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.  

Veelgestelde vragen

Wat is de link tussen de WegWijzer en de mediatips voor thuis?

De WegWijzer is bedoeld voor leerkrachten en pm-ers die op zoek zijn naar media om hun eigen werkwijze en aanpak te verrijken of een specifiek thema te introduceren.

Om ouders en kinderen thuis media af te laten wisselen zijn er Tips voor thuis.

Verschillende media zijn zowel in de WegWijzer als in de Mediatips voor thuis opgenomen. Maar er zijn ook verschillen. Daarbij moet een professional zelf kiezen welke media uit de WegWijzer hij of zij kan en wil gebruiken met de kinderen in de groep en welke media als tip aan ouders kan worden gegeven. 

Wijs professionals in je werkgebied niet alleen op de WegWijzers met media voor peuters of kleuters, maar ook op de bijpassende Mediatips voor thuis. Zij kunnen een brug slaan tussen wat kinderen in de kinderopvcang of school doen en wat ze thuis doen. Voel je vrij om deze Tips voor thuis te versturen via de mail naar ouders of mee te geven aan de kinderen. 

Kun je ook zonder media ontdekkleed een mediaproeverij in de bibliotheek organiseren?

Natuurlijk heb je voor een mediaproeverij in de bibliotheek niet per se een Media ontdekkleed nodig. Maak gebruik van de gratis Mediatips voor thuis en/of de WegWijzer om media te verzamelen voor een mediaproeverij in de bibliotheek. Met het Media Ontdekkleed erbij kun je ze wel op een speelse manier op ontdekkingstocht laten gaan. 

Een paar tips:

  • Gaan ouders zelfstandig op ontdekkingstocht in de bibliotheek? Zorg er dan voor dat front-officemedewerkers op de hoogte zijn.
  • Begin met het voorlezen van een van de prentenboeken en laat kinderen dan in de andere materialen duiken.
  • Of vertel de kinderen kort over alle verhalen, geef ze een media ontdekpakket voor thuis mee en laat ze een boek uitkiezen om mee te nemen.

Hulp nodig? Neem contact met ons op. We denken graag met je mee!

Ik heb nog Media Ontdekpakketten over van vorig jaar. Kan ik die ook nog gebruiken?

Natuurlijk kun je de pakketten van vorig jaar ook nog gebruiken om uit te delen. Verwissel dan wel de themakaart zodat de ouders en kinderen wel de link naar de mediatips van dit jaar hebben. 

De mediakaart kun je los bestellen. Stuur een mail naar: info@mediasmarties.nl.

Voeg eventueel zelf nog ander passend materiaal toe.  

Wat is het verschil tussen het Media Ontdekpakket voor de MUD en het Media Ontdekpakket op maat?

Het Media Ontdekpakket moet je zien als een manier om ouders en kinderen te inspireren om aan de slag te gaan met mediaopvoeding en bewust mediagebruik.

De mediatips bevatten verschillende verhalen om mee aan de slag te gaan rodn het thema dat aansluit bij de Media Ukkie Dagen. Ouders en kinderen kiezen zelf wat ze gaan doen. 

Het Media Ontdekpakket voor laagtaalvaardige gezinnen is echt bedoeld ter ondersteuning van de gezinnen. Het is ook (nog) iest laagdrempeliger. Het bevat een selectie van mediatips. Ook zijn er materialen aan toegevoegd. Zo staat ouders niets in de weg om te gaan voorlezen, kijken, luisteren, spelen en doen.  

Je kunt aansluiten op het thema van de Media Ukkie Dagen, maar in principe kun je het pakket rond elk thema samenstellen. 

Wat is de link tussen het pakket voor laagtaalvaardige gezinnen en de gratis mediatips voor thuis?

Het Media ontdekpakket voor laag taalvaardige gezinnen (voor peuters of kleuters) wordt op maat gemaakt en kan gemaakt worden voor peuters of kleuters.  In het media ontdekpakket zit bewust een selectie van de mediatips. Een tip om voor te lezen, een tip om te kijken etc. Daarbij bevat het ook meteen materiaal om aan de slag te gaan. Denk aan het prentenboek en spel- en ontdekmateriaal. Willen de ouders en kinderen meer, dan kunnen ze aan de slag met de overige mediatips.

Is het ook voor oudere kinderen?

De Media Ukkie Dagen richt zich op media en het jonge kind tot en met zes jaar. De WegWijzers, Mediatips voor thuis en het Media ontdekpakket voor de MUD 22 richten zich op peuters en kleuters.  Goed om te weten dat je uiteraard ook pakketten kunt samenstellen voor een oudere doelgroep. Neem contact op voor de mogelijkheden. 

Overzicht van de kosten

Ben je enthousiast geworden?

 

Neem contact met ons op als je vragen hebt of wilt bestellen.
Via onderstaande button kom je terecht op onze  contactpagina.