Selecteer een pagina

Van 24 t/m 31 maart 2023 is het tijd voor de jaarlijkse Media Ukkie Dagen. Het thema van dit jaar is Balans: Bewegen met media. Laten we met elkaar proberen om zoveel mogelijk ouders en professionals te inspireren en aan de slag laten gaan met mediaopvoeding.

Goed nieuws! Ook dit jaar organiseren we weer samen met jullie als lokale bibliotheek, de KB en het Netwerk Mediawijsheid een landelijk webinar om aan te bieden aan ouders. Het webinar vindt plaats op dinsdagavond 28 maart 2023 van 20:00-21.00 uur. Verwijs ouders naar de aanmeldpagina (gebruik deze link) via jullie gebruikelijke kanalen. Denk aan: jullie nieuwsbrief, socials, agenda op de site van de bibliotheek enz.

In de toolkit voor bibliotheken vind je voorbeeldteksten en beeldmateriaal om het landelijke webinar onder de aandacht te brengen. Ook zijn er verschillende scenario’s beschreven om aan de slag te gaan met en in vervolg op het landelijke webinar.

Wil je als bibliotheek aan de slag tijdens en na de Media Ukkie Dagen?

Laat je dan inspireren door de scenario’s uit de toolkit (klik HIER) en maak gebruik van de extra materialen op deze pagina die je gratis kunt downloaden. Let op: het materiaal wordt in de aanloop naar de MUD wekelijks aangevuld!

Meer weten over het materiaal van dit jaar? Bekijk hierboven de opname van het inspiratiewebinar voor bibliotheken van donderdag 2 februari jl. van 13:00 – 14:30 uur. 

Scroll naar beneden voor o.a.:

  • de WegWijzers met mediatips voor professionals
  • de Mediatips voor thuis voor ouders
  • de gratis poster met QR-code
  • handleiding + uitgewerkte activiteit Samen in beweging in de bieb
  • folder (met vertalingen) over mediaopvoeding

Heb je vragen? Stel ze gerust! We denken graag met jullie mee.

Bekijk de WegWijzers

Rond het thema Balans: bewegen met media, worden passende WegWijzers samengesteld met daarin aandacht voor media om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen.

In de WegWijzers richten we ons dit keer speciaal op media die kinderen in beweging brengen. We laten zien welke media je kunt gebruiken, met welk doel, wat je de kinderen kunt laten doen en wat daarbij de rol van de professional (gastouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten onderbouw) is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips voor ouders

Voor ouders, verzorgers en grootouders hebben we mediatips voor thuis samengesteld. Ook hierin worden verschillende media genoemd om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen in de thuissituatie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activiteit – ontdekkingstocht in de bibliotheek

Hoe willen jullie als bibliotheek aandacht besteden aan dit onderwerp? Is er de mogelijkheid om samen te werken met scholen of kinderopvang?

Wij hebben wel wat ideeën! De handleiding en het uitgewerkte voorbeeld hieronder kun je gebruiken als inspiratiebron voor een activiteit in de bibliotheek of op locatie. Het doel: peuters, kleuters en hun ouders in beweging krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip: wil je het logo van jullie bibliotheek op de poster laten plaatsen? Mail een .PNG bestand van jullie logo naar info@mediasmarties.nl o.v.v. Poster MUD

Inspiratie en aanbod

Landelijk webinar (gratis)

Voor ouders, (groot-)ouders en verzorgers

Op dinsdag 28 maart 2023 vindt er een landelijk webinar plaats voor ouders en grootouders met kinderen van 0 – 6 jaar. Het webinar sluit inhoudelijk aan op het thema van de Media Ukkie Dagen en heeft als doel deelnemende ouders en grootouders te laten nadenken over de plek die media heeft in het leven van hun (klein-)kind. Verwijs ouders naar www.mediasmarties.nl/mediaukkiedagen  voor de inschrijvingslink. Op deze pagina vind je ook het promofilmpje.

Wil je het promofilmpje ook delen via instagram? Gebruik dan deze link.

Brochure mediaopvoeding (gratis)

Zo kunnen ouders zorgen voor meer balans

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Denk daarbij aan boeken, films, muziek, apps etc. Hoe ga je met al die media om? Dat leer je niet vanzelf. Mediaopvoeding is belangrijk.

Wil je ouders informatie meegeven over mediaopvoeding en zoeken naar balans?

Download HIER de brochure over mediaopvoeding. 

Flyer met QR-code (verkrijgbaar in de webshop)

Voor (laagtaalvaardige) ouders

Wil je (laagtaalvaardige) ouders bereiken? We hebben een selectie gemaakt uit de mediatips voor dreumesen, peuters en kleuters en drie aparte flyers gemaakt om uit te delen.  

Ouders krijgen een tip om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met QR-code naar filmpjes en liedjes én de mogelijkheid om de tips te laten voorlezen (beluister HIER een fragment). Zo breng je ouders en kinderen thuis in beweging.

Bestellen kan via onze webshop

Het media ontdekkleed

Voor een speelse mediaproeverij in de bieb, klas of kinderopvang

Kinderen hebben recht op verhalen. Die verhalen komen in verschillende vormen. Maar hoe zorg je voor afwisseling? Hoe laat je kinderen lezen, kijken, luisteren, spelen en doen? Met én zonder scherm. Binnen én buiten?

Het Mediasmarties Ontdekkleed helpt daarbij. Door het gooien met de dobbelsteen kun je kinderen op een speelse manier in aanraking laten komen met diverse media. Leg het kleed op een centrale plek in de bibliotheek of gebruik het bij een bezoek in de klas of de kinderopvang.

Meer info vind je in onze webshop.

Mediaproeverij thuis

Geef een media ontdekkaart mee om thuis op ontdekkingstocht te gaan

Heb je de Tips voor thuis gedeeld met ouders, maar wil je nog een speels extraatje meegeven? Combineer dit dan met een media ontdekkaart: een ontdekkleed in mini-formaat. Speciaal voor thuis!

Binnenkort weer te verkrijgen in onze webshop.

Speciaal voor anderstalige ouders (gratis) 

Verdiep je in de variatie en maak gebruik van vertalingen 

Zijn er veel anderstaligen in je werkgebied die je wilt ondersteunen op het gebied van mediaopvoeding? Verdiep je dan eerst in deze groep, de variatie is namelijk groot. Gaat het om expats, vluchtelingen (absolute beginners op het gebied van Nederlands), NT2-sprekers die thuis vooral hun eigen taal spreken etc. Ga na welke talen er vooral worden gesproken. Gaat het om hoogopgeleide of laagopgeleide ouders?

Je doelgroep bepaalt de keuzes die je maakt in je aanpak. Bedenk dus goed op welke groep jij je wilt richten. En bepaal op basis daarvan wat nodig is: samen het landelijke webinar bekijken of een eigen sessie voor deze groep organiseren? Is een vertaling nodig? Regel dan zeker een tolk om (delen) van het landelijke webinar / jouw presentatie te vertalen.   

Tip: geef ouders een flyer mee in hun eigen taal over het belang van mediaopvoeding. Je kunt ze hieronder gratis downloaden. De flyers zijn beschikbaar in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.