Selecteer een pagina

Van 5 t/m 12 april 2024 is het tijd voor de jaarlijkse Media Ukkie Dagen. Het thema van dit jaar is ontspannen met media.

Laten we met elkaar proberen om zoveel mogelijk ouders en professionals te inspireren en aan de slag laten gaan met mediaopvoeding.

In opdracht van de KB ontwikkelen wij ook dit jaar passend materiaal om ouders en professionals te inspireren.

 

Wil je als bibliotheek aan de slag tijdens en na de Media Ukkie Dagen?

Scroll naar beneden voor inspiratie en aanbod: WegWijzers voor leerkrachten, uitgebreide mediatips voor ouders + een kleine selectie om als flyer te delen. Voor laagtaalvaardige ouders is er een ingesproken versie.

De komende tijd vullen we deze pagina nog aan met:

  • de gratis poster met QR-code
  • leidraad inzet materialen + vragenuurtje op 11 maart van 9.00 – 10.00 uur

Heb je vragen? Stel ze gerust! We denken graag met jullie mee.

WegWijzers voor professionals

Voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers hebben we WegWijzers samengesteld met verschillende media om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen rondom het thema Ontspannen met media. 

Tips voor ouders

Voor ouders, verzorgers en grootouders hebben we mediatips voor thuis samengesteld. Ook hierin worden verschillende media genoemd om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen in de thuissituatie. Bij deze tips is ook een poster met QR-code te krijgen, zodat ouders zelf de tips kunnen downloaden.

Hang de poster met tips op in de bibliotheek, kinderopvang, CJG enz. Door de QR-code te scannen kunnen ouders de tips zelf downloaden. 

Wil je het logo van jullie bibliotheek op de poster laten plaatsen? Stuur mij dan een mailtje (info@mediasmarties.nl) met daarin een .PNG bestand van jullie logo. 

Manon Bontje

Selectie mediatips voor ouders

We hebben een selectie gemaakt van de mediatips voor dreumesen, peuters en kleuters en drie aparte flyers gemaakt om uit te delen. Ouders krijgen een tip om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met QR-code naar filmpjes en liedjes én de mogelijkheid om de tips te laten voorlezen. Door de tips ook in te spreken hebben we de tips ook toegankelijk gemaakt voor laagtaalvaardige ouders. Tip: laat ouders zien hoe ze de QR-codes kunnen scannen en hoe ze kunnen inloggen bij de Voorleeshoek of Bereslim.

Inspiratie en aanbod

Het jaar rond: mediatips voor de allerkleinsten

Voor ouders en professionals

Speciaal voor de allerkleinsten is er de seizoenskalender Het jaar rond: 52 tips om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen met kinderen van 0-2 jaar.

Hoe kun je als ouder of professional ook bij de allerkleinsten zorgen voor een rijke lees- en mediaomgeving (zonder scherm!) die de taalontwikkeling stimuleert? 

De wekelijkse tips helpen je op weg! Scan de QR-codes en bekijk de extra mediatips die passen bij het seizoen: van wiegeliedjes en knisperboekjes tot muziek en spelletjes voor de allerkleinsten.

Op 4 maart hebben Merle Merkx van bibliotheek Helmond-Peel en Denise een webinar gegeven over Het jaar rond. Webinar gemist? Kijk het hier terug.

Losse exemplaren zijn te bestellen via de webshop. Willen jullie meerdere exemplaren? Neem dan contact op.

Brochure mediaopvoeding (gratis)

Zo kunnen ouders zorgen voor meer balans

Kinderen groeien op in een wereld vol media. Denk daarbij aan boeken, films, muziek, apps etc. Hoe ga je met al die media om? Dat leer je niet vanzelf. Mediaopvoeding is belangrijk.

Wil je ouders informatie meegeven over mediaopvoeding en zoeken naar balans?

Download HIER de brochure over mediaopvoeding. 

Speciaal voor anderstalige ouders (gratis) 

Verdiep je in de variatie en maak gebruik van vertalingen

Zijn er veel anderstaligen in je werkgebied die je wilt ondersteunen op het gebied van mediaopvoeding? Verdiep je dan eerst in deze groep, de variatie is namelijk groot. Gaat het om expats, vluchtelingen (absolute beginners op het gebied van Nederlands), NT2-sprekers die thuis vooral hun eigen taal spreken etc.

Ga na welke talen er vooral worden gesproken. Gaat het om hoogopgeleide of laagopgeleide ouders? Je doelgroep bepaalt de keuzes die je maakt in je aanpak. Bedenk dus goed op welke groep jij je wilt richten.  

Tip: geef ouders een flyer mee in hun eigen taal over het belang van mediaopvoeding. Je kunt ze hieronder gratis downloaden. De flyers zijn beschikbaar in het Arabisch, Engels, Pools en Turks.  

Het media ontdekkleed XL

Voor een speelse mediaproeverij in de bieb, klas of kinderopvang

Kinderen hebben recht op verhalen. Die verhalen komen in verschillende vormen. Maar hoe zorg je voor afwisseling? Hoe laat je kinderen lezen, kijken, luisteren, spelen en doen? Met én zonder scherm. Binnen én buiten?

Het Mediasmarties Ontdekkleed helpt daarbij. Door het gooien met de dobbelsteen kun je kinderen op een speelse manier in aanraking laten komen met diverse media. Leg het kleed op een centrale plek in de bibliotheek of gebruik het bij een bezoek in de klas of de kinderopvang.

Meer info vind je in onze webshop. Bestellen kan via de webshop of op factuur via info@mediasmarties.nl.

Ontdekkaart in mini-formaat

Geef een media ontdekkaart mee om thuis op ontdekkingstocht te gaan

Heb je de Tips voor thuis gedeeld met ouders, maar wil je nog een speels extraatje meegeven? Combineer dit dan met een media ontdekkaart: een ontdekkleed in mini-formaat. Speciaal voor thuis!

De kaarten zijn als set van 25 stuks te verkrijgen in onze webshop.

Draaiboek mediaproeverij voor bibliotheken

5 uitgewerkte scenario’s

Maak ouders bewust van het gebruik van geschikte media, het belang van afwisseling tussen media (met en zonder scherm) en het vinden van een balans tussen lezen, kijken, luisteren, spelen en doen.

Er zijn verschillende manieren om een mediaproeverij te organiseren in de bibliotheek. Het is aan jou om te bepalen wat past bij de bibliotheek, maar ook wat kan binnen de bibliotheek.

Om jullie op weg te helpen hebben we 5 ideeën uitgewerkt in een draaiboek. Je krijgt het draaiboek gratis bij bestelling van een set Ontdekkaarten met dobbelsteen of een Ontdekkleed.  Aanvragen kan via info@mediasmarties.nl.

Leidraad voor bibliotheken

Mediaopvoeding op de kaart zetten

Als bibliotheek kun je ouders en professionals het hele jaar door ondersteunen bij mediaopvoeding. Niet (alleen) door ze te informeren, maar vooral ook door ze te inspireren om bewust en gevarieerd passende media te gebruiken met (jonge) kinderen. De bibliotheek is aan zet om ze het hele jaar door in aanraking te laten komen met passende verhalen om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen.

In deze leidraad (download hem HIER) laten we zien welke materialen je kunt gebruiken om ouders en professionals te inspireren en te ondersteunen.

Tijdens de Media Ukkie Dagen én daarna. Mediaopvoeding gaat immers het hele jaar door.

Bekijk het materiaal van vorig jaar

In 2023 was het thema Balans: bewegen met media. Er werden passende WegWijzers (voor professionals) en Tips voor thuis (voor ouders en grootouders) samengesteld met daarin aandacht voor media om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen.

De WegWijzers waren er in 2023 op gericht om met behulp van media kinderen in beweging te brengen. Bekijk HIER het materiaal van vorig jaar.

Tips voor ouders

Voor ouders, verzorgers en grootouders hebben we mediatips voor thuis samengesteld. Ook hierin worden verschillende media genoemd om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen in de thuissituatie. 

Activiteit – ontdekkingstocht in de bibliotheek

Als bibliotheek heb je een belangrijke taak om (groot-)ouders, verzorgers en kinderen op weg te helpen qua mediagebruik. Waarschijnlijk doe je al heel veel op dit vlak.

Vertellen dat het belangrijk is om verschillende media af te wisselen en om voldoende tijd te besteden aan spelen en bewegen is één van de manieren om ouders te informeren. Nóg beter is om daarnaast (groot-)ouders en kinderen zelf te laten ontdekken hoe je met behulp van media in
beweging kunt komen.

De handleiding en het uitgewerkte voorbeeld hieronder kun je gebruiken als inspiratiebron voor een activiteit in de bibliotheek of op locatie. Het doel: peuters, kleuters en hun ouders in beweging krijgen.

De handleiding kwam tot stand in het kader van de Media Ukkie Dagen 2023 en heeft als thema ‘Kom in beweging met media’. De activiteit kan ook zeker weer tijdens de Media Ukkie Dagen van dit jaar gebruikt worden.

Ben je enthousiast geworden?

 

Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Via onderstaande button kom je terecht op onze  contactpagina.